„Cămara lui Păstorel”, Ediția a II-a – concurs de prezentare a conservelor tradiționale moldovenești

„Cămara lui Păstorel”, Ediția a II-a

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași lansează ediția a II-a a concursului de prezentare a conservelor tradiționale moldovenești „Cămara lui Păstorel” – eveniment inclus în agenda Festivalului „Teodorenii” 2016. Degustarea și jurizarea vor avea loc sâmbătă, 26 noiembrie 2016, ora și locul desfășurării vor fi comunicate ulterior.

Concursul are două secțiuni:

  1. Dulce (magiunuri, dulcețuri, peltele, compoturi, siropuri etc.);
  2. Sărat (zacuști, tocane, sosuri, bulion, murături etc.).

Produsele care nu se încadrează în linia bucătăriei moldovenești nu vor fi acceptate în concurs (a se vedea rețetarul păstorelian din volumele Gastronomice, De re culinaria).

Concursul se adresează cititorilor Bibliotecii Județene, de toate vârstele și are ca scop încurajarea și totodată promovarea tradițiilor culinare moldovenești, biblioteca având obligația de a contribui la consolidarea și valorificarea sentimentului de identitate locală și culturală în comunitate.

Persoanele interesate își pot manifesta dorința de a participa prin completarea unui formular disponibil la sediul central al Bibliotecii (Bd. Ștefan cel Mare, nr. 8, Galeriile comerciale, mezanin) și la cele cinci filiale de cartier.

Înscrieri în perioada 15 septembrie – 25 noiembrie a.c. Fiecare concurent se va putea înscrie cu maxim un produs pentru fiecare secțiune.

Participarea este gratuită, dar este condiționată de deținerea unui permis de acces la bibliotecă valabil.

Câştigătorii vor fi desemnați de un juriu condus de Marius Cristian-Costăchel.

Vor fi punctate:

1) Găsirea unei denumiri inspirate;

2) Calitatea gastronomică a produsului (pe gustate);

3) Aspectul vizual al produsului;

4) Diferențele specifice (ingrediente).

Premiile constau în ustensile de bucătărie și alte surprize.

Informații suplimentare puteți obține pe adresa de e-mail: programe@bjiasi.ro.

Festivalul „Teodorenii” este o manifestare complexă ce se va desfăşura pe parcursul a trei zile (24, 25 şi 26 noiembrie 2016) organizată de Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” din Iași în parteneriat cu instituţii reprezentative din domeniul cultural şi educaţional. Scopul festivalului este celebrarea contribuției deosebite a celor doi frați Teodoreanu, Ionel și Păstorel, la viața culturală ieșeană, concomitent cu punerea în valoare a genurilor literare în care au excelat cei doi și a modului „moldovenesc” de viață descris în opera lor.

echipa Teodorenii